Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

sprekers

Keynote-sprekers

Julie Blake 

Dr Julie Blake taught English language and literature in colleges for 16 to 19 year old pupils before moving into web-based education resource design and development. In 2012 she co-founded Poetry By Heart with Sir Andrew Motion, former UK Poet Laureate, and now co-directs the project with Dr Tim Shortis, in association with The Poetry Archive, The Poetry Society, the English Association and Homerton College in Cambridge. In September 2019, Julie completed her doctorate at the University of Cambridge, examining the effects on poetry of the introduction of a national curriculum for English schools.

Ewout van der Knaap 

Ewout van der Knaap is hoofddocent Duitse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in literatuuronderwijs. Hij is auteur van Literatuur en film in het vreemdetalenonderwijs (uitgeverij Coutinho, 2019). Hij publiceerde verder boeken over de rol van film in de herinnering aan de Holocaust (o.a. Uncovering the Holocaust) en over poëzie. Enkele malen was hij gedichtendokter op een basisschool. Hij ontving in 2019 het Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst.

Workshopleiders

Tim Shortis

Dr Tim Shortis taught English language and literature in secondary schools and 16-19 colleges before moving into web-based education resource design and development. He was Chief Examiner for an A Level English Language specification studied by more than 30,000 pupils and worked as a researcher investigating the impact of digital technologies on learning in formal education settings. His doctorate examined the impact of texting and messaging on young people’s literacy practices. He has worked on all areas of the design and development of Poetry By Heart since its inception.

Hans & Monique Hagen 

Hans & Monique Hagen geven al 30 jaar poëzieworkshops en -lezingen op scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en op pabo’s. Ze schreven verschillende dichtbundels, waaronder Jij bent de liefste en Nooit denk ik aan niets. Hans is schrijver van onder andere de populaire boeken over Jubelientje. Hij kreeg de Gouden Griffel voor De dans van de drummers en de Woutertje Pieterse Prijs voor Verkocht. Monique presenteerde 15 jaar lang het jeugdprogramma Het Klokhuis. Gezamenlijk stelden ze de bloemlezing Ik zoek een woord samen - 167 gedichten over taal. Voor Het Parool schreven ze columns over poëzie, deze zijn dit voorjaar gebundeld in Poëzie hardop. (foto door Amber Beckers)

Yke Schotanus 

Yke Schotanus is docent Nederlands, schrijfdocent, auteur, tekstdichter, zanger en onderzoeker. In zijn promotie-onderzoek heeft hij zich bezig gehouden met taal en muziek, poëzie en muziek en muziek en onderwijs. Hij hoopt binnen afzienbare tijd te promoveren op een proefschrift met de titel Singing as a figure of speech, music as punctuation: A study into music as a means to support the processing of language. Eerder publiceerde hij onder andere de schrijfboeken Song en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock (Augustus, 2007) en Dichten doe je zo: Poëtische technieken en hoe ze te gebruiken (Augustus, 2010). (foto door M. Weijzen) 

Gia van den Akker 

Gia van den Akker is opleider, coach, choreograaf en performer. Ze werkt sinds kort aan de Hogeschool Leiden voor de Opleiding docent dans/euritmie. Daarvoor werkte ze als docent in verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen en leidde ze in Italië een werkplaats voor dans en euritmie. Ze gaf les op vrije scholen en privéscholen in Nederland en Italië en gaf wereldwijd soloperformances. Ze legt zich nu meer toe op choreografie en coaching van jonge podiumeuritmisten. Daarnaast doet ze onderzoek naar intuïtie en beweging.

Evelien Verhegge

Evelien Verhegge is Master in het Drama en geeft naast haar eigen kunstpraktijk Verbale Vorming op het Secundair Kunstinstituut in Gent. Daarnaast werkte ze ook in het DKO als leerkracht Algemeen Verbale Vorming, Voordracht, Dramatische Expressie en Welsprekendheid. Ook werkte ze een tijdlang bij Jeugd en Poëzie, waar ze heel concrete tips en methodes uitdacht om binnen het dagonderwijs met gedichten en gesproken taal aan de slag te gaan.

Ivan Words

Ivan Words is per ongeluk een expressionist en met opzet een schrijver. Hij uit zich in spoken word, theater, muziek, presenteren, workshops/lesgeven en creatieve teksten schrijven in opdracht. Hij was onder meer spreker bij TEDx en schreef de tekst voor de Redbull×Samsung serie Sprekend. In 2018 was hij een van de acht finalisten van het NK Poetry Slam. Samen met Tyler Koudijzer vormt hij 'Barguijs' en werkt hij hard aan een theatervoorstelling. (foto door Shots by Eva Maria