Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Stichting Lezen op de Bologna Book Fair

Datum: 
3 april 2017

Deze week vindt in Bologna de 54ste editie van de Bologna Children's Book Fair plaats. Tijdens deze belangrijke kinderboekenbeurs ontmoeten uitgevers, redacteuren en schrijvers vanuit de hele wereld elkaar om kennis te nemen van elkaars boeken - en deze te verhandelen. Vele Nederlandse uitgeverijen zijn vertegenwoordigd met een stand en ook het Nederlands Letterenfonds is aanwezig om Nederlandse kinderboeken onder de aandacht te brengen en eventueel bij te dragen in een vertaling. Ook Stichting Lezen is vertegenwoordigd.

Naast aandacht voor het papieren boek is er ruimte voor verhalende digitale toepassingen. Tijdens de beurs kent een professionele jury de Ragazzi Digital Award toe aan de beste kinder-app. Dit jaar vallen de apps Oh, Toontastic en Mur in de prijzen.

Dust or Magic

Voorafgaand aan de beurs vindt sinds enkele jaren de masterclass Dust or Magic plaats. Tijdens deze bijeenkomst ontmoeten internationale app-ontwikkelaars en digitale-experts elkaar om te discussiƫren over ontwikkelingen in het digitale domein. Dankzij inspanningen van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds zal Christiaan Coenraads (Het Woeste Woud) tijdens Dust or Magic een presentatie verzorgen over zijn app Bliksem. Met deze binnenkort te verschijnen app wil Coenraads laten zien hoe digitale kinderboeken kunnen bijdragen aan de leesontwikkeling en leesmotivatie van kinderen. Zo zou de app bijdragen aan een grotere woordenschat en ruimte bieden aan de fantasie van kinderen. Of gebruik van de app daadwerkelijk deze effecten heeft, zal worden onderzocht door de Vrije Universiteit Amsterdam. Meer over zijn presentatie is hier te vinden (Engelstalig).

Expertmeeting

Op 22 maart vond in de bibliotheek van het Letterenhuis een expertmeeting plaats over "Digitaal vertellen". Hierbij waren diverse Nederlandse app-ontwikkelaars aanwezig. Een kort verslag van deze bijeenkomst is hier te lezen.