Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login
Datum: 
2 juni 2016

De campagne Nederland Leest gaat in 2016 veranderen. De scholierenpocket voor havo/vwo, die i.s.m. Stichting Lezen werd aangeboden, verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt Nederland Leest Junior, dat zich richt op groep 7 en 8 en vmbo 1 en 2. Voor de oudere leerlingen in het voortgezet onderwijs verschijnt tijdens Literatour de verhalenbundel 3PAK, inclusief bijpassend lesmateriaal.

Nederland Leest in de bibliotheek

Dit jaar staat niet één boek centraal maar een thema, en wel: democratie. Leden van de bibliotheek kunnen na het geven van hun mening kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

Geen scholierenpocket voor havo/vwo

Er verschijnt dit jaar geen scholierenpocket voor het voortgezet onderwijs van deze titels. Wel kan de bibliotheek nog steeds afspraken maken met docenten over de inkoop van de titels die centraal staan tijdens Nederland Leest, maar tegen het reguliere tarief en zonder lesmaterialen. Daarnaast kan de bibliotheek tijdens Nederland Leest jongeren nadrukkelijk uitnodigen om gratis lid te worden. 

Nederland Leest Junior

De nieuwe educatieve component van Nederland Leest (Nederland Leest Junior) richt zich op kinderen in groep 7 + 8 en vmbo 1+ 2. Zij krijgen een geheel eigen titel mét lesmaterialen: Strijd om Drakeneiland van Lydia Rood. Dit boek vertelt het verhaal van Mo, die meemaakt hoe een groep kinderen de macht grijpt op Drakeneiland. Mo gaat de strijd aan en beraamt samen met andere kinderen een plan om Drakeneiland terug te veroveren.
De schoolpakketten (32 exemplaren met lesbrief) zijn tot 26 juni door de bibliotheek te bestellen via de CPNB.

Literatour

De oudere leerlingen in het voortgezet onderwijs worden zeker niet in de steek gelaten als het gaat om leesmateriaal voor in de klas.  Tijdens Literatour verschijnt dit jaar voor het eerst de bundel 3PAK. Speciaal voor 3PAK schrijven Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers elk een verhaal. Waar het Nederland Leest-boek vaak enkel in havo/vwo klassen te behandelen was, is de 3PAK bundel veel breder in te zetten, namelijk ook op vmbo. 

3PAK in de klas

Iedere sectie Nederlands ontvangt begin september een Literatour-pakket op de mat. Daarin zitten een klassenpakket van 3PAK (32 exemplaren met bijbehorende lesbrief op verschillende niveaus), twee affiches en een speciale uitgave van het tijdschrift Lezen.
Daarnaast zijn twee van de verhalen tijdens de campagne online te lezen. Het derde verhaal is samen met de eerste twee te vinden in de bundel, die tijdens de campagne wordt uitgedeeld in boekhandel en bibliotheek. Bibliotheken kunnen de bundel bestellen bij CPNB in een vergelijkbare Nederland Leest constructie, per 32 exemplaren. Scholen die met meerdere klassen willen deelnemen, kunnen dus net als bij Nederland Leest een samenwerking met de bibliotheek aangaan en (via de bibliotheek) klassenpakketten bestellen. Dit kan tot 5 juni.

Lees meer over Literatour via de link rechts op deze pagina.