Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login
Datum: 
17 mei 2016

Leerlingen uit de bovenbouw van vmbo, havo en vwo hebben sinds vorig jaar hun eigen campagneweek waarin literatuur tot leven komt. De Literatour is uitgegroeid tot een volwaardige Boekenweek voor jongeren met een eigen prijs, schrijvers in de klas, een geschenk en andere leuke extra’s. 

Literatour is een feestelijke campagne waarin jongeren vanaf 15 jaar in contact worden gebracht met hedendaagse schrijvers en uitdagende literatuur. Dit jaar staat een team van vijftien schrijvers klaar om met scholieren uit heel Nederland in gesprek te gaan. Voor de periode van de Literatour (19 tot en met 25 september) kunnen scholen tegen een gereduceerd tarief een bezoek boeken van een auteur op school. Tijdens de Literatour vormt het eigen werk van de auteur slechts een opstapje voor een breder gesprek over boeken, lezen en schrijverschap. De leerlingen hoeven van tevoren niet verplicht een boek te lezen. In plaats daarvan krijgt de docent een leesfragment toegestuurd, waarmee de leerlingen kunnen worden voorbereid op het bezoek.

Het schrijversteam

Het Literatour ambassadeursteam is zeer divers: voor elk type onderwijs staan enthousiaste auteurs klaar. Schrijvers die deelnemen aan de Literatour 2016 zijn Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Abdelkader Benali, Alex Boogers, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Caja Cazemier, Anne-Gine Goemans, Bregje Hofstede, Ernest van der Kwast, Nina Polak, Buddy Tegenbosch, Daan Heerma van Voss en Floortje Zwigtman. Op de website van Literatour worden alle auteurs gepresenteerd. Schrijvers School Samenleving denkt graag mee over de best passende auteur voor uw klas. Dankzij subsidies is het auteursbezoek tijdens Literatour goedkoper dan gebruikelijk; u betaalt slecht € 150 (exclusief reiskosten). Boeken kan tot 1 juni 2016. Vor meer informatie over boekingen: bezoek de Literatour website

Boekenpakket

De eerste honderd deelnemers krijgen dankzij Stichting De Versterking een set van dertig boeken, bestaande uit een recente titel van elk van de vijftien deelnemende schrijvers in tweevoud. Het auteursbezoek is geschikt voor maximaal twee klassen.

Dioraphte Literatour Prijs 

Tijdens de Literatour worden ook de winnaars bekendgemaakt van de Dioraphte Literatour Prijs, de prijs voor het beste literaire jongerenboek voor lezers van 15 tot en met 25 jaar. De prijs wordt toegekend in drie categorieën. Een vakjury bekroont een oorspronkelijk Nederlands werk en een vertaalde roman. Daarnaast kunnen jongeren tijdens de campagneweek tussen 5 en 15 september online stemmen op de tien genomineerde titels voor de publieksprijs. Aan de Dioraphte Literatour Prijs is een prijzenbedrag verbonden van € 15.000 per bekroning. 

Literatourgeschenk: 3PAK

Nieuw dit jaar is het Literatourgeschenk. Drie gerenommeerde auteurs schrijven een kort verhaal voor jongeren: Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers. De verhalen zullen worden voorzien van online lessuggesties, en zijn deels te lezen op nu.nl. Scholen ontvangen één pakket met 32 exemplaren, maar het geschenk is ook gratis af te halen in deelnemende boekwinkels in bibliotheken. 

Evaluatie

WIj zijn benieuwd naar de ervaringen van docenten Nederlands met Literatour. Bent u docent? Vul dan s.v.p. onze enquête in.