Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Boekenbenefiet: ruim 40.000 euro voor My Book Buddy

Datum: 
11 februari 2016

De literaire benefietavond Een nieuw hoofdstuk, waar ruim twintig auteurs en muzikanten belangeloos optraden, heeft € 40.435 euro opgeleverd voor My Book Buddy. Voor dit bedrag ontvangen meer dan 2000 kinderen een “lees-start-pakket”, bestaande uit o.a. een rugzakje, prentenwoordenboek en een werkschrift. Ook kunnen deze kinderen voor hen geschikte boeken lenen uit de speciale My Book Buddy-boekenkasten, die worden geplaatst op scholen verbonden aan AZC’s.

Initiatiefnemer Dimitri Verhulst (foto door Chris van Houts)

Programma

Het publiek kreeg een uniek programma met literaire voordrachten van Renate Dorrestein, Kader Abdolah, Tommy Wieringa, Connie Palmen, Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius, Thomas Heerma van Voss, Daan Heerma van Voss, Franca Treur, Esther Gerritsen, Kira Wuck, Mano Bouzamour, Anna Woltz en Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten. Twee auteurs traden samen met een muzikant op: Christine Otten met Hermine van Deurloo en Maartje Wortel met Anne Soldaat. Corrie van Binsbergen en Wende Snijders zorgden voor prachtige muzikale intermezzi.

De avond werd gepresenteerd door Hanneke Groenteman en er was een literaire loterij met Ruben Nicolai. Winnaars gingen met unieke items naar huis: zij wonnen o.a. kaarten voor het Boekenbal en een rol in het nieuwe boek van Jan Paul Schutten. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien maakte aan het eind van de avond de opbrengst bekend.

Nachtcorrespondent Emmie Kollau van VPRO’s Nooit meer slapen maakte dit radioverslag van de avond, de NOS schreef een verslag. Het Parool (Schuim) schreef over de avond: “Cynisme is even ver weg, en dat is ook wel eens lekker”.

Initiatief

“Een mooie avond tegen de onverschilligheid. Dat is alles, maar het is ook niet niks.” Met die gedachte begon Dimitri Verhulst ruim twee maanden geleden om de literaire gelederen in de Lage Landen bijeen te brengen. Als betrokken auteur zag hij het ressentiment tegen de toevloed van vluchtelingen toenemen en omslaan in haat.

Hij besloot tot een literair benefiet, een avond zonder politiek, gevuld met verhalen over ingrijpende verplaatsingen. In een brief schreef hij over dit tegenwicht tegen de toenemende zuurheid: “Het gaat niet over preken, of politiek stelling nemen. Alleen maar waar jullie goed in zijn: literatuur.”

De Leescoalitie omarmde zijn initiatief – mede in het kader van 2016 Jaar van het Boek. Dit resulteerde in deze avond, waarvan de opbrengsten uit de kaartverkoop en loterij volledig naar My Book Buddy gaan.

Het goede doel: My Book Buddy

My Book Buddy voorziet alle kinderen in AZC’s van een eigen prentenwoordenboek Nederlands. Daarnaast voorziet My Book Buddy, in aanvulling op de activiteiten van openbare bibliotheken, AZC-scholen van boekenkasten met geschikte leesboeken.​ In dit project wordt niet ingegaan op de oorzaken en gevolgen van het vluchtelingenvraagstuk, dat vele nuances kent. Het richt zich op een groep kwetsbare kinderen die de huidige crisis niet heeft veroorzaakt, maar er wel door wordt geraakt.